2008. augusztus 20., szerda

Nyolc füstölt pisztráng

A héten régi barátaink látogattak meg bennünket.
A Balaton túlpartján nyaraltak, egy ebédre láttuk vendégül Őket.
Csak, hogy tartsuk a szokást, valami ízletes, de mégis különleges étellel vártam Mikoláékat.
Frissen, házilag füstölt pisztrángot és hozzá spenótos-tejszínes-vargányás szósz készítettem.
A halakat már előző nap megvásároltam, megtisztítottam, és beszórtam fűszersóval, majd a hűtőbe tettem.
A szószt nem nagy kihívás elkészíteni. A fél kilónyi spenótót megpárolok, tejszínnel, krémsajttal dúsítom, beleteszem a fagyasztott, felkockázott vargányát, sózom, borsozom, összemelegítem, majd botmixerrel pépesítem.
A pisztrángról leitatom a felesleges páclevet, beleteszem a füstölőbe, a füstölőt lezárom.
A két égőt feltöltöm spiritusszal, meggyújtom, és a ráteszem a zárt edényt.
25 perc alatt elkészülnek a halak. Ekkor a fedőt leveszem, kicsit várok amíg a halak kihűlnek, majd a szósszal tálalom. Mit is lehetne inni hozzá, mint egy finom Szürkebarátot feles fröccsben...

Nincsenek megjegyzések: